| 0 ΣΧΟΛΙΑ

Η ευεργετική απόδραση από το οικοσύστημα της πόλης στα Κροκοχώραφα

Καθαρόαιμο ελληνικό love brand, o Kορρές δεν σταματά να ανταποδίδει την αναγνώριση του κοινού με μελετημένες καινοτόμες κινήσεις που στοχεύουν όχι μόνο να ικανοποιήσουν ακόμα περισσότερες ανάγκες μας αλλά και να αναδείξουν ό,τι μοναδικό μπορεί να διαθέτει αυτή η χώρα.

Όπως όλα που κάνει, έτσι και το πρόσφατο media trip του στο οποίο προσκλήθηκα ήταν άψογα οργανωμένο και έτσι προετοιμασμένο ώστε να μας μάθει όλα για τον κρόκο Κοζάνης ο οποίος είναι η βάση του νέου Golden Krocus / Ageless Saffron Elixir ενός ελιξήριου νεότητας με άμεση δράση booster και ορατά αποτελέσματα αντιγήρανσης, χάρη στον ισχυρό συνδυασμό του Κρόκου Κοζάνης με B-γλυκάνες, πεπτίδια και αμινοξέα.

15007716_10154102791527055_842618582_o

Στο μπαλκόνι του δωματίου μου στο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη

 

15007801_10154102881342055_1037674238_o

Το pampering αλά Κορρέ περιλάμβανε μια σύντομη αλλά χορταστική στάση στη Θεσσαλονίκη στο εμβληματικό Electra Palace της πλατείας Αριστοτέλους, που ξεκίνησε με κέρασμα μπουγάτσας στο van και συνεχίστηκε με ένα gourmet dinner –party στο ονομαστό Duck Private Cheffing.

14963413_10154102883857055_1092405180_o

14959016_10154102883197055_945751324_o

Μετά από τις λαμπερές δημοσιογραφικές δραστηριότητες, ήρθε κάτι ιδιαίτερο και με ξεχωριστό ενδιαφέρον, μια επίσκεψη στην Κοζάνη και το χωριό Κρόκος και φυσικά στα περίφημα Κροκοχώραφα όπου το μωβ λουλούδι του Κρόκου Κοζάνης ανθίζει μια φορά το χρόνο και για 20 μέρες μόνο. Πρωί πρωί, με την αυγούλα ξεκινήσαμε από Θεσσαλονίκη για Κοζάνη…

 

(Ξημερώνει 26η Οκτωβρίου, Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη, εμείς ετοιμαζόμαστε για Κοζάνη και η μπάντα κάνει πρόβες στο «Μακεδονία Ξακουστή»  παρευλάνοντας στην παραλία. Αγχώθηκα λίγο για τον ύπνο των κατοίκων γιατί ήταν αργία αλλά τέλος πάντων.)

059_korres_krokos_xorio

062_korres_krokos_xorio

Μάθαμε ότι οι ντόπιοι καλλιεργητές ξεκινούν με την ανατολή του ηλίου τη συλλογή των ανθέων οπότε και τα φυτικά έλαια του Κρόκου βρίσκονται στην υψηλότερη συγκέντρωσή τους και στο τέλος της ημέρας τα κροκοχώραφα φαντάζουν πια γυμνά, όμως το επόμενο πρωί έχουν πάλι τη μαγευτική όψη μιας μωβ θάλασσας.

14971653_10154102883387055_1807902385_o

Την στιγμή της συγκομιδής αυτού του πανέμορφου λουλουδιού βρεθήκαμε μαζί με τους κατοίκους της περιοχής εκεί και μάθαμε από αυτούς να συλλέγουμε σωστά το λουλούδι κόβοντας το με το σωστό τρόπο από το κοτσάνι του.

 

 

Θα το παραδεχτώ, εμείς τα κορίτσια τα πόλης βρήκαμε ότι το αυθεντικό τοπίο ήταν ένα ιδανικό σκηνικό για φωτογραφίες και περισσότερο ποζάραμε με τα καλάθια παρά τα γεμίζαμε…

 

351_korres_krokos_2016

Με τη φίλη μου Κορίνα από το TypeMyStyle.com

277_korres_krokos_2016

Mε την Κορίνα και την Βασιλική, την beauty editor του MissBloom.gr

258_korres_krokos_2016

Η επαφή όμως με τη φύση (και πόσο μάλλον με τις ρίζες σου) κάνει πάντα το θαύμα της και δεν σε αφήνει να σταθείς στην επιφάνεια.

257_korres_krokos_2016

 

Η εμπειρία μας έδωσε πολλά περισσότερα από ωραίες λήψεις (οι οποίες ομολογουμένως διαθέτουν όλες σχεδόν κινηματογραφική ατμόσφαιρα).

Για μένα ήταν μια ευεργετική απόδραση από το οικοσύστημα της πόλης που μου πρόσφερε αίσθηση ελευθερίας, έμπνευση, χαρά, ελπίδα. 

Και το αποκορύφωμα ήρθε με την επίσκεψη στο σπίτι της οικογένειας που μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε σε όλο αυτό, όπου γίνεται η διαλογή με τον παραδοσιακό τρόπο .

282_korres_krokos_2016

14963413_10154102886042055_11781910_o

14959057_10154102882352055_2128520040_o

 

Συγκεκριμένα, την ίδια ημέρα της συλλογής, στην οικία κάθε παραγωγού, ξεχωρίζουν τα πέταλα από τους στήμονες και τα στίγματα, με εξαιρετική επιμέλεια. Ακολουθεί η ξήρανση των στιγμάτων. Εργασία που απαιτεί πείρα και τέχνη, προκειμένου ο κρόκος να ξεραθεί φυσιολογικά και να διατηρήσει αναλλοίωτες τις ιδιότητές του – ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, χρώμα και άρωμα. Μέσα στο χειμώνα, οι γυναίκες της περιοχής διαχωρίζουν υπομονετικά τα πολύτιμα στίγματα από τους στήμονες.

Η εικόνα ήταν μοναδική αλλά και γνώριμη. Οι γυναίκες της οικογένειας, ξαδέρφες, γιαγιάδες, ανιψιές, όλες μαζί γύρω από το τραπέζι της κλασικής ελληνικής κουζίνας ασχολούνταν με τη λεπτομερή αυτή φάση της επεξεργασίας του κρόκου.

Εκεί κάπου ανάμεσα στις καθημερινές κουβέντες τους και τα κουλουράκια με το κρόκο που μας είχαν ετοιμάσει και την βιτρίνα με τα καλά σερβίτσια, βλέποντάς τις, συγκινήθηκα.  Δεν πρέπει να ήμουν η μόνη…

Και μερικά ακόμα facts:

  • 150.000 άνθη απαιτούνται για 1 κιλό αποξηραμένων στιγμάτων – αναλογία που δικαίως αποδίδει στον Κρόκο Κοζάνης τον τίτλο του χρυσαφιού της ελληνικής γης.
  • Η συνεργασία της ΚΟΡΡΕΣ με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης εντάσσεται στο πλαίσιο του δικτύου ηθικών συνεργασιών της μάρκας. Ξεκίνησε το 2007, παίρνοντας τη μορφή μίας εταιρείας, Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης, που στόχο έχει την προώθηση του πολύτιμου συστατικού στο διεθνή χάρτη, αλλά και την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων βασισμένων στις μοναδικές ιδιότητές του. Η προσπάθεια αυτή στηρίζει 1.000 οικογένειες από 20 χωριά γύρω από την Κοζάνη.
  • Τα διάφορα είδη κρόκου βαθμολογούνται σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις χαρακτηριστικών, όπως η κροκίνη, η πιροκροκίνη και η περιεκτικότητα σε σαφρανάλη, που αποτελούν τις βασικές παραμέτρους ποιότητας.  Ο ελληνικός Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο βάσει αντικειμενικών μετρήσεων με τη διαδικασία ISO 3632 TS. Από το 1998 ο Ελληνικός Κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π).

 

 

Κατηγορίες:
CHIC ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ, GREEK IS OH SO CHIC, ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2016