| 5 ΣΧΟΛΙΑ

For Exhibitionists

catalogue 001
7
8
Μέχρι τις 23 Μαϊου, τo Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Ενδύεσθαι – Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος» στο Μουσείο Μπενάκη.
Το στόρι: Η έκθεση είναι βασισμένη στην ενδυματολογική συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», η οποία αποτελείται από μεγάλο αριθμό μουσειακών ενδυμάτων από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα και καλύπτει όλη αυτή την περίοδο της εξέλιξης της μόδας στην Ευρώπη. Με το εύρος των αντικειμένων που περιλαμβάνει, η συλλογή σκιαγραφεί τους διαφορετικούς ενδυματολογικούς κώδικες που επικράτησαν το χρονικό αυτό διάστημα στο δυτικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται και σε πολιτισμούς άλλων ηπείρων.
Ονόματα, ονόματα:
Στη συλλογή περιλαμβάνονται και αριστουργήματα σχεδιαστών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως των Mariano Fortuny, Paul Poiret, Jeanne Lanvin, Christian Dior, Jean-Paul Gaultier, John Galliano κ.ά., αλλά και Ελλήνων σχεδιαστών με διεθνή ακτινοβολία, όπως των Γιάννη Ευαγγελίδη, Jean Dessès, James Galanos, George Stavropoulos, Γιάννη Τσεκλένη, Σοφίας Κοκοσαλάκη κ.ά. Στα πλαίσια της έκθεσης, γνωστοί έλληνες σχεδιαστές μόδας όπως ο Γιάννης Τσεκλένης και η Δάφνη Βαλέντε ξεναγούν το κοινό συγκεκριμένες μέρες.
Για την intellectual stylista: Με την παρουσίαση της μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα συλλογής αυτής, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός Μουσείου Πολιτισμού του Ενδύματος στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό η έκθεση, πέρα από την παρουσίαση συλλεκτικών ενδυμάτων, θίγει και το θέμα των διαφορετικών λειτουργιών του ενδύματος –προστασία από τις καιρικές συνθήκες, αιδώς, υπογράμμιση της σεξουαλικότητας, στολισμός του ανθρώπινου σώματος, μεταμφίεση, καταγραφή πολιτισμικής, κοινωνικής ή ατομικής ταυτότητας, καλλιτεχνική δημιουργία κ.λπ.– αλλά και των διαφορετικών ερμηνειών του από την επιστήμη της ενδυματολογίας.

Κατηγορίες:
EVENT, FASHION NEWS, INSPIRATION, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΟΙ EΜΜΟΝΕΣ ΜΑΣ