| 1 ΣΧΟΛΙΑ

Fashion Insider: Elisabeth Aris

dsc00529_aris_copy

p4070329_copy

p4070331_copy

p4070338_copy

p4070347_copy

p4080326_copy

p4080328_copy

p4080333_copy

Έχει σπουδάσει ζωγραφική και σχέδιο, έχει κάνει ραδιοφωνική και τηλεοπτική παραγωγή, έχει κερδίσει πανευρωπαϊκό βραβείο υποκριτικής για την ερμηνεία της ως Αντιγόνη, έχει μελετήσει το θεατρικό ένδυμα… και μετά από όλα αυτά -και άλλα τόσα- η Elisabeth Aris κατέληξε στο όνειρό της, το οποίο ήταν και είναι η δημιουργία couture παπουτσιών. Στο αποτέλεσμα συνεισφέρουν η προσωπική της πείρα και αγάπη μαζί με ειδικές σπουδές (πτυχίο στο σχέδιο και την κατασκευή παπουτσιού από το Ελληνικό Κέντρο Δέρματος Αθηνών) και, όπως λέει η ίδια, “πολλές ώρες με παλιούς τσαγκάρηδες σε Ευρώπη και Ελλάδα για τα μυστικά της τέχνης του εξ ολοκλήρου χειροποίητου παπουτσιού”. Ας γνωρίσουμε λίγο κάλύτερα την Elisabeth και τη δουλειά της.

– Πόσο καιρό κάνεις αυτή τη δουλειά;
“Εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιώ ένα από τα πιο όμορφα όνειρα μου, τη δημιουργία της συλλογής «elisabeth aris»: Παπούτσια φτιαγμένα εξ ολοκλήρου στο χέρι με μοναδικά σχέδια -ξεκινώντας από τον σχεδιασμό του καλαποδιού στα μέτρα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ποδιών της εκάστοτε γυναίκας και καταλήγοντας σε πρόταση μόδας- συνοδευμένα από τσάντες και λοιπά αξεσουάρ. Εκτός από την Ελλάδα, παπούτσια και τσάντες «elisabeth aris» κυκλοφορούν στους δρόμους του Παρισιού, της Ν. Υόρκης, του Λονδίνου και του Ντουμπάι”.

– Το πιο δύσκολο παπούτσι που έχεις φτιάξει
“Όπως θα λέγαμε για τα ρούχα, οι σειρές «elisabeth aris» είναι «haute couture» δημιουργίες. Η όλη διαδικασία, για να πάρει την τελική του μορφή ένα ζευγάρι παπουτσιών «elisabeth aris» απαιτεί λίστα αναμονής 2 μήνες και χρόνο κατασκευής 1-2 μήνες. Ειδικά για τα νυφικά παπούτσια υπάρχει λίστα αναμονής 3 μηνών. Αυτή την εποχή δουλεύω σ’ ένα ζευγάρι παπούτσια που έχει τις δυσκολίες του: Είναι πέδιλο και κρατιέται μόνο από πέταλα λουλουδιού. Σχεδιαστικά όμως το δυσκολότερο όλων, είναι μία γόβα φτιαγμένη από την αρχή (καλαπόδι κτλ) απλή, κλασική, χωρίς ορατές ραφές (μόνο μία ραφή). Είναι δύσκολο γιατί έχει σημασία και η παραμικρή κλίση στη βασική γραμμή της για ένα αρμονικό αποτέλεσμα και άψογή εφαρμογή… Γενικά έχω την εμμονή ότι όποιο σχέδιο θέλω να φτιάξω σε παπούτσι, θα βρω τον τρόπο και θα γίνει”.

– Aγαπημένες φόρμες
“Φόρμα για μένα είναι ένα σύνολο. Ο τρόπος που δουλεύω είναι πολύ συγκεκριμένος. Δεν επιλέγω μία φόρμα που απλά μου αρέσει σαν σχήμα, ούτε μία φόρμα που κάποιος άλλος έχει «βγάλει» στην αγορά και επειδή είχε επιτυχία την αντιγράφω. Βλέπω τη συγκεκριμένη γυναίκα και φτιάχνω τη δική της φόρμα. Το σώμα είναι ένα σύνολο, βλέπω όλο της το σώμα και το σχήμα της και πάνω εκεί επιλέγουμε μαζί τη φόρμα των παπουτσιών της. Τα γυναικεία παπούτσια είναι το ισχυρότερο όπλο μας και πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά. Είναι το βάθρο πάνω στο οποίο ανεβαίνουμε για να μας δουν.

– Aγαπημένη εποχή μόδας στα παπούτσια
“Γενικά για τη μόδα πιστεύω ότι η εποχή του \’60 ήταν καθοριστική. Η μελέτη αυτής της εποχής έχει επηρεάσει την αισθητική μου. Αν παρατηρήσει κανείς θα διαπιστώσει ότι καινοτομίες του \’60 από μεγάλους σχεδιαστές εφαρμόζονται σχεδόν «αναγκαστικά» και σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Και τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά δημιουργικά για τα παπούτσια (αν εξαιρέσουμε τις ατυχείς περιπτώσεις που εμείς οι Ευρωπαίοι ακολουθούμε το σύστημα «Κίνα» σε ό,τι αφορά την πρόχειρη κατασκευή και τα φτηνά υλικά), υπάρχει κάτι που πραγματικά με συναρπάζει, έχουν μπει όλοι οι σχεδιαστές σε ένα άτυπο ανταγωνισμό του «κάτι παραπάνω», τίποτα δεν είναι υπερβολικό ή απαγορευτικό, υλικά και ειδικές κατασκευές, όλα με πιο εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα.

– Ποιο είδος παπουτσιού θεωρείς ότι κολακεύει περισσότερο τα γυναικεία πόδια και ειδικά τις γάμπες;
“Οι γάμπες σίγουρα δείχνουν πιο μακριές και δυνατά ερωτικές σε ψηλά τακούνια (από 7 μέχρι 10 εκατοστά) αι κυρίως πάνω σε μια γόβα: “κρατάει” καλά το πόδι, κρύβει τυχόν ελαττώματα στη φτέρνα και τα δάχτυλα. Αν δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, τότε ιδανικό είναι ένα ζευγάρι ντελικάτα πέδιλα. Τα μποτάκια έχω την εντύπωση ότι λειτουργούν για ένα γενικό αισθητικό και στυλιστικό αποτέλεσμα, όχι όμως ειδικά και θετικά για τις γάμπες. Με ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο σχέδιο, οι γάμπες μπορούν να «δείξουν» -αν και κρυμμένες- μέσα σε ένα ζευγάρι εφαρμοστές ψηλές μπότες”.

– Πιστεύεις ότι για να ντυθεί σωστά μία γυναίκα για ένα event πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τα παπούτσια ή το φόρεμα;
“Το πού ακριβώς θέλουμε να «ανέβουμε», πού θέλουμε να «πάμε» και από πού θέλουμε να αφήσουμε να εννοηθεί ότι «ερχόμαστε», το δηλώνουμε ξεκάθαρα με ένα ζευγάρι παπούτσια. Ένα φόρεμα μπορεί να αλλάξει αν φορεθεί με ένα ζευγάρι μπαλαρίνες ή αν θα φορεθεί με ένα ζευγάρι country μπότες… Τα παπούτσια δεν είναι ένα απλό αξεσουάρ, είναι ανάγκη!”.

Elisabeth Aris: 210-9642106, 6936-288571, elisabeth_aris@yahoo.com

Κατηγορίες:
FASHION INSIDER